סויה

שק פולי סויה

מידע כללי על סויה.

מידע כללי: סויה היא שם של סוג צמח הכולל זנים שונים, ומשתייך למשפחת הקטניות. מין הסויה הנפוץ ביותר הוא הסויה השעירה שהוא המקור העיקרי לגידולי הסויה בעולם. פולי הסויה היא מקור מקור מזון המספק חלבון מלא המכיל את כל החומצות אמינו החיוניות ובכמויות גבוהות. כמו כן, פולי הסויה עשירים בוויטמינים מקבוצת B ובמינרלים כמו ברזל, סידן ומגנזיום.

סוג מזון: קטניות.
שמות נוספים בעברית: להלן שמות של מוצרי מזון המיוצרים מסויה: פולי סויה מבושלים וקלויים, שמן סויה, טופו, רוטב סויה, קמח סויה, חלב סויה, מעדני סויה, שבבי סויה TVP וטמפה..
שם באנגלית: Soybean.
מזהה באתר משרד החקלאות האמריקאי: 16108, Soybeans, mature seeds, raw.

סיווג מדעי של הצמח

שם מדעי: Glycine max.
ממלכה: צומח.
מערכה: בעלי פרחים.
מחלקה: דו-פסיגיים.
סדרה: קטניתאים.
משפחה: קטניות.
תת־משפחה: פרפרניים.
סוג: Glycine.
מין: סויה.

ערכים תזונתיים בפולי סויה לא מבושלים
מרכיב יחידת משקל 100 גרם 1 כוס פולי סויה, 186 גרם
מרכיבים תזונתיים
מים גרם 8.54 15.88
קלוריות (אנרגיה) קילוקלוריות 446 830
חלבון גרם 36.49 67.87
שומנים גרם 19.94 37.09
פחמימות גרם 30.16 56.10
סיבים תזונתיים גרם 9.3 17.3
סוכרים גרם 7.33 13.63
מינרלים
סידן מיליגרם 277 515
ברזל מיליגרם 15.70 29.20
מגנזיום מיליגרם 280 521
זרחן מיליגרם 704 1309
אשלגן מיליגרם 1797 3342
נתרן מיליגרם 2 4
אבץ מיליגרם 4.89 9.10
ויטמינים
ויטמין C מיליגרם 6.0 11.2
תיאמין מיליגרם 0.874 1.626
ריבופלבין מיליגרם 0.870 1.618
ניאצין מיליגרם 1.623 3.019
ויטמין B-6 מיליגרם 0.377 0.701
חומצה פולית, DFE מיקרוגרם 375 698
ויטמין B-12 מיקרוגרם 0.00 0.00
ויטמין A ביחידות RAE מיקרוגרם 1 2
ויטמין A, יחבל IU 22 41
ויטמין E (אלפא טוקופרול) מיליגרם 0.85 1.58
ויטמין D, ויטמין D2 וגם D3 מיקרוגרם 0.0 0.0
ויטמין D IU 0 0
ויטמין K מיקרוגרם 47.0 87.4
שומנים
חומצות שומן רווי גרם 2.884 5.364
חומצות שומן חד בלתי רווי גרם 4.404 8.191
חומצות שומן רב בלתי רווי גרם 11.255 20.934
כולסטרול מיליגרם 0 0
מרכיבים אחרים
קפאין מיליגרם 0 0

מדד גליקמי של סויה

אינדקס גליקמי: 18
האינדקס הגליקמי של סויה נחשב כאינדקס גליקמי נמוך.
עומס גליקמי: 1
העומס הגליקמי של סויה נחשב כעומס גליקמי נמוך.
מקור הנתונים:
http://www.soyconnection.com/newsletters/soy-connection/health-nutrition/articles/Soyfoods-in-a-Low-GI-Diet

מהו אינדקס גליקמי: אינדקס גליקמי הינו ערך המודד את השפעת הפחמימות שבמזון על רמת הגלוקוז בדם ביחס למזון שנבחר כבסיס להשוואה (בדרך כלל גלוקוז)
מזונות שונים מכילים כמויות וסוגים שונים של פחמימות ונוטריינטים נוספים שמשפיעים על עיכול המזון ולכן גם על מהירות ספיגת הפחמימות ורמת הגלוקוז בדם.
כאשר הפחמימות במזון מתפרקות במהירות ובקלות הערך הגליקמי יהיה גבוה.
כאשר הפחמימות במזון מתפרקות באופן איטי הערך הגליקמי יהיה נמוך.
קטגוריות ערכי האינדקס הגליקמי
אינדקס גליקמי שווה או נמוך מ55 = אינדקס גליקמי נמוך.
אינדקס גליקמי בין 56 ל-69 = אינדקס גליקמי בינוני.
אינדקס גליקמי שווה או גדול מ70 = אינדקס גליקמי גבוה.

מהו עומס גליקמי: חסרונות של האינדקס הגליקמי הוא שערך זה רק בודק את מהירות ספיגת הפחמימות ולא מתייחס לכמות הפחמימות שבמזון.
לשם כך פותח מדד הנקרא עומס הגליקמי שמייצג גם את מהירות הספיגה וגם את כמות הפחמימות שנספגות.
העומס הגליקמי מחושב על ידי הכפלת האינדקס הגליקמי בכמות הפחמימות במזון בגרמים, ולאחר כך יש לחלק ב- 100.
קטגוריות ערכי העומס הגליקמי
עומס גליקמי שווה או נמוך מ10 = עומס גליקמי נמוך.
עומס גליקמי בין 11 ל-19 = עומס גליקמי בינוני.
עומס גליקמי שווה או גדול מ20 = עומס גליקמי גבוה.

ניתן להגיע אל הדף באמצעות אחד מביטויי החיפוש הבאים: ערך תזונתי סויה, ערכים תזונתיים סויה, ערך קלורי סויה, ערך תזונתי פולי סויה, סויה ערך תזונתי, סויה ערכים תזונתיים, סויה ערך קלורי, פולי סויה ערך תזונתי, ערכים תזונתיים פולי סויה, ערכים תזונתיים חלב סויה, פולי סויה ערכים תזונתיים, קלוריות סויה, קלוריות בסויה יבשה, קלוריות פולי סויה, סויה קלוריות, פולי סויה קלוריות, ערך גליקמי של פולי סויה, סויה ערך גליקמי, פולי סויה ערך גליקמי.

קישורי מקורות ומידע נוסף

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A1%D7%95%D7%99%D7%94
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list
http://www.soyconnection.com/newsletters/soy-connection/health-nutrition/articles/Soyfoods-in-a-Low-GI-Diet