כרובית

כרובית חתוכה

מידע כללי על כרובית.

מידע כללי: כרובית הינה ירק דל בשומן ובפחמימות ועשירה בסיבים תזונתיים, חומצה פולית, מים ויטמין C וסוגי פיטוכימיקלים שעשויים להיות בעלי השפעה מטיבה על בריאות האדם. יעילותם של חומרים אלו נחלשת בעת בישול הכרובית, אך צורות הכנה אחרות כדוגמת: אידוי, הקפצה וחימום במיקרוגל לא פוגמים ביעילותם של חומרים אלו.
סוג מזון: ירק.
שמות נוספים בעברית: .
שם באנגלית: Cauliflower.
מזהה באתר משרד החקלאות האמריקאי: 11135, Cauliflower, ra.

סיווג מדעי של הצמח

שם מדעי: Brassica oleracea var. botrytis
ממלכה: צומח.
מערכה: בעלי פרחים.
מחלקה: דו־פסיגיים.
סדרה: צלפאים.
משפחה: מצליבים.
סוג: כרוב.
מין: כרוב הבר.
תת־מין: כרובית.

ערכים תזונתיים בכרובית טריה
מרכיב יחידת משקל 100 גרם כוס כרובית קצוצה, 107 גרם 1 פרח כרובית, 13 גרם ראש כרובית גדול, 840 גרם ראש בינוני, 588 גרם ראש קטן, 265 גרם
מרכיבים תזונתיים
מים גרם 92.07 98.51 11.97 773.39 541.37 243.99
קלוריות (אנרגיה) קילוקלוריות 25 27 3 210 147 66
חלבון גרם 1.92 2.05 0.25 16.13 11.29 5.09
שומנים גרם 0.28 0.30 0.04 2.35 1.65 0.74
פחמימות גרם 4.97 5.32 0.65 41.75 29.22 13.17
סיבים תזונתיים גרם 2.0 2.1 0.3 16.8 11.8 5.3
סוכרים גרם 1.91 2.04 0.25 16.04 11.23 5.06
מינרלים
סידן מיליגרם 22 24 3 185 129 58
ברזל מיליגרם 0.42 0.45 0.05 3.53 2.47 1.11
מגנזיום מיליגרם 15 16 2 126 88 40
זרחן מיליגרם 44 47 6 370 259 117
אשלגן מיליגרם 299 320 39 2512 1758 792
נתרן מיליגרם 30 32 4 252 176 80
אבץ מיליגרם 0.27 0.29 0.04 2.27 1.59 0.72
ויטמינים
ויטמין C מיליגרם 48.2 51.6 6.3 404.9 283.4 127.7
תיאמין מיליגרם 0.050 0.054 0.007 0.420 0.294 0.132
ריבופלבין מיליגרם 0.060 0.064 0.008 0.504 0.353 0.159
ניאצין מיליגרם 0.507 0.542 0.066 4.259 2.981 1.344
ויטמין B-6 מיליגרם 0.184 0.197 0.024 1.546 1.082 0.488
חומצה פולית, DFE מיקרוגרם 57 61 7 479 335 151
ויטמין B-12 מיקרוגרם 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
ויטמין A ביחידות RAE מיקרוגרם 0 0 0 0 0 0
ויטמין A, יחבל IU 0 0 0 0 0 0
ויטמין E (אלפא טוקופרול) מיליגרם 0.08 0.09 0.01 0.67 0.47 0.21
ויטמין D, ויטמין D2 וגם D3 מיקרוגרם 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0
ויטמין D IU 0 0 0 0 0 0
ויטמין K מיקרוגרם 15.5 16.6 2.0 130.2 91.1 41.1
שומנים
חומצות שומן רווי גרם 0.064 0.068 0.008 0.538 0.376 0.170
חומצות שומן חד בלתי רווי גרם 0.017 0.018 0.002 0.143 0.100 0.045
חומצות שומן רב בלתי רווי גרם 0.015 0.016 0.002 0.126 0.088 0.040
כולסטרול מיליגרם 0 0 0 0 0 0
מרכיבים אחרים
קפאין מיליגרם 0 0 0 0 0 0

מדד גליקמי של כרובית

אינדקס גליקמי: 15
האינדקס הגליקמי של כרובית נחשב כאינדקס גליקמי נמוך.
עומס גליקמי: 1
העומס הגליקמי של כרובית נחשב כעומס גליקמי נמוך.
מקור הנתונים:
http://www.dph.ga.gov/instep/insteppdf/Glycemic_index_of_foods.pdf
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2391/2

מהו אינדקס גליקמי: אינדקס גליקמי הינו ערך המודד את השפעת הפחמימות שבמזון על רמת הגלוקוז בדם ביחס למזון שנבחר כבסיס להשוואה (בדרך כלל גלוקוז)
מזונות שונים מכילים כמויות וסוגים שונים של פחמימות ונוטריינטים נוספים שמשפיעים על עיכול המזון ולכן גם על מהירות ספיגת הפחמימות ורמת הגלוקוז בדם.
כאשר הפחמימות במזון מתפרקות במהירות ובקלות הערך הגליקמי יהיה גבוה.
כאשר הפחמימות במזון מתפרקות באופן איטי הערך הגליקמי יהיה נמוך.
קטגוריות ערכי האינדקס הגליקמי
אינדקס גליקמי שווה או נמוך מ55 = אינדקס גליקמי נמוך.
אינדקס גליקמי בין 56 ל-69 = אינדקס גליקמי בינוני.
אינדקס גליקמי שווה או גדול מ70 = אינדקס גליקמי גבוה.

מהו עומס גליקמי: חסרונות של האינדקס הגליקמי הוא שערך זה רק בודק את מהירות ספיגת הפחמימות ולא מתייחס לכמות הפחמימות שבמזון.
לשם כך פותח מדד הנקרא עומס הגליקמי שמייצג גם את מהירות הספיגה וגם את כמות הפחמימות שנספגות.
העומס הגליקמי מחושב על ידי הכפלת האינדקס הגליקמי בכמות הפחמימות במזון בגרמים, ולאחר כך יש לחלק ב- 100.
קטגוריות ערכי העומס הגליקמי
עומס גליקמי שווה או נמוך מ10 = עומס גליקמי נמוך.
עומס גליקמי בין 11 ל-19 = עומס גליקמי בינוני.
עומס גליקמי שווה או גדול מ20 = עומס גליקמי גבוה.

מידע נוסף

להלן קישורי מקורות וקישורים למידע נוסף:
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9B%D7%A8%D7%95%D7%91%D7%99%D7%AA
http://www.dph.ga.gov/instep/insteppdf/Glycemic_index_of_foods.pdf
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2391/2