דיאטת אטקינס – מה אומרים הדיאטנים

תפריט ניווט מהיר דיאטת אטקינס

דיאטת אטקינס – חוות דעת של דיאטנים ואנשי מקצוע מתחום התזונה

בחלק זה של מדריך דיאטת אטקינס יפורסמו חוות דעת של אנשי מקצוע מתחום התזונה על דיאטת אטקינס.
אם אתם דיאטנים קלינים או מומחי תזונה מתחומי הרפואה המשלימה, אתם מוזמנים לשלוח את חוות דעתכם. אם יש לכם השגות כלשהן לגביי הכתוב במדריך זה או אם אתם רואים את דיאטת אטקינס באור שונה, אנא אימרו דעתכם.

עינת לב ארי – דיאטנית קלינית מומחית להפרעות אכילה ותזונת ספורטאים

"מחקרים שמשווים בין דיאטות שונות למשל בין דיאטת שומרי משקל, דיאטה ים תיכונית ועוד, לבין דיאטת אטקינס שהיא דלה מאוד בפחמימות ועשירה בשומן וחלבון, הראו שאכן הירידה במשקל היא יותר גבוהה בקרב דיאטת אטקינס אך זו גם הדיאטה שזמן ההתמדה בה הוא הכי נמוך, כלומר, הכי קשה להצמד לאורך זמן לדיאטה זו בשל הנוקשות והצורך לותר על מרכיב בסיסי ואהוב בתפריט: הפחמימות: לחם, אורז, תפוחי אדמה פסטה, פירות, ממתקים ועוד. אני באופן עקרוני נגד דיאטות, כלומר: כל תכנית שמכניסה ל"סד" של הגבלות, איסורים וחוקים. משום שלאורך זמן לא ניתן לשמור עליהם, ואם לא שומרים נוצר תסכול. התסכול מביא כל מיני השפעות שליליות בכל מיני אופנים, אחד מהם הוא הצורך בפיצוי, לאחר תקופה של הגבלה בדרך כלל של זלילה בלתי מבוקרת והרגשת אשמה ואכזבה מכך שלא מצליחים לעמוד בתפריט."

"הדרך הטובה ביותר מבחינתי לשמור או להשיג משקל גוף רצוי היא אכילה שפויה של מזון בריא באופן הלוקח בחשבון את ההעדפות האישיות ואת הצרכים הטבעיים של הגוף."

אופירה כ"ץ-שופן – דיאטנית קלינית

"יורם שלום,
שאלתך העלתה על פני חיוך, כי אולי סוף סוף אוכל להסביר טוב יותר מהו מקצוע הדיאטנית וכפועל יוצא מכך לומר מה דעתי על "דיאטת" אטקינס.
על פי תפיסתי, כדיאטנית תפקידי לקדם את בריאות הציבור והפרט ולכוון את המעוניין בכך לאכילה בריאה ומאוזנת.
לצערי, אצל רוב האנשים נתפס המקצוע שלי כמקצוע ההרזייה, כמקדם רזון יתר, כמקצוע המצדד בדרך מסויימת בלבד, באמירות חד משמעיות, המרבה באמירת "לא" ובקיצור – השוטר שיאמר לך מה לאכול ומה לא לאכול ואיך להראות או לא להראות.
המקצוע שלי הוא כל כך הרבה יותר מזה!
לתפיסתי עם כל הידע התזונתי בו אני מחזקה וכן עם היכולת הטיפולית והאדם שבי, עלי למצוא יחד עם הלקוח/מטופל שלי את הדרך התזונתית הנכונה עבורו. הדרך המשותפת היא דרך של ניסוי ותהייה, המכילה בתוכה הנחיות תזונתיות אשר ברובן מסתדרות עם המידע המצוי אצלנו היום בקשר לתזונה נכונה, ובחלקן מסתדרות עם העדפותיו האישיות של הלקוח, על אף שלעיתים אינן כל כך בריאות…
ואחרי שפרשתי את משנתי בקשר למקצוע הדיאטנית, אומר לך מה דעתי על דיאטת אטקינס:
באופן כללי דיאטה זו נוגדת הרבה מהעקרונות הבריאותיים של תזונה מאוזנת ובריאה. חסרים בה סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינראלים והיא מכילה הרבה שומן רווי. ראה על מה התכתבנו דניאל ואני בקשר לדיאטת אטקינס – (אתר לא קיים)
בנוסף, תפריט מסוג זה אינו מתאים לאוכלוסיות רבות וביניהן – ילדים, ובני נוער (המצויים בתהליך של גדילה), נשים בהריון ומיניקות (בנוסף למה שהוזכר לגופי קטון השפעה מזיקה על גדילה והתפתחות העובר), לחולים במחלות כרוניות שונות ולקשישים.
גם לספורטאים הזקוקים לכמות מספקת של פחמימות, סיבים, וויטמינים מסויימים – למשל מקבוצת B העלולים להיות חסרים בדיאטה זו,לא הייתי ממליצה על הדיאטה הזו.
כדיאטת הרזייה לאנשים בריאים, דיאטת אטקינס יכולה להתאים. אבל כאן חשוב לברר עם הלקוח/מטופל, האם יוכל לאורך זמן לעמוד בהנחיות של הדיאטה הזו.
לטעמי האישי מדובר בתפריט קשה לביצוע, ואמונתי התזונתית מקדמת אורח חיים בריא לאורך זמן, ותפריטים שניתן בקלות יחסית לבצע כאורח חיים.
ישנם מקרים מסויימים בהם הייתי יכולה להמליץ דווקא על דיאטת אטקינס כמו למטופלים שגופם אינו מגיב בהרזייה משמעותית בתפריט מאוזן לאורך זמן, או לנשים עם עמידות לאינסולין (למשל בתסמונת השחלות הפוליציסטות). מקווה שהייתי לעזר.
רק בריאות!"
לאתר הבית של אופירה: www.oks.co.il

עידית כהן – דיאטנית קלינית מנהלת פורום תזונה ודיאטה בסוכרת, באתר מתוקים

"יורם שלום
אני נוטה להסתמך על המלצות ארגון הסוכרת האמריקאי (ADA). זהו גוף שמרני, אבל בסופו של דבר השינויים מחלחלים גם אליו. בנוגע לסכרתיים מסוג 2, יש הסכמה כללית שאצל אלו בעלי עודף משקל, ירידה במשקל, אפילו מתונה, תשפר מאוד את העמידות לאינסולין ומדדים בריאותיים נוספים. לגבי סוג הדיאטה המומלצת להשגת הירידה במשקל, שני סוגי הדיאטות – דלת פחמימות או דלת שומן – מומלצות, ללא העדפה לאחת על פני השנייה. יש שני סייגים להמלצות אלו:
1. כמות פחמימות מינימלית של 120 גרם ליום, כדי לספק את צורכי המוח לפחמימות זמינות ללא תהליך של פירוק חלבונים לשם כך. אמנם הגוף מצליח לספק למוח גלוקוז גם בדיאטות דלות מאוד בפחמימות, אך השפעתן ארוכת הטווח טרם נבדקה, ובנוסף תפריט כזה אינו מכיל מזונות רבים המהווים מקור חשוב לסיבים, לויטמינים ומינרלים.
2. למי שבחר בדיאטה דלת פחמימות מומלצות בדיקות תקופתיות של שומנים בדם, תפקודי כליות וכן של תכולת החלבון בתפריט (לאלו עם פגיעה כלייתית).
לגבי סוכרתיים מסוג 1 לא מצאתי מחקרים או המלצות ספציפיות לאוכלוסיה זו.
אני באופן אישי מאמינה בהתאמה אישית של התפריט, במיוחד במקרים בהם נחוצה ירידה במשקל. בהחלט יש אנשים לגביהם דיאטת אטקינס "עושה את העבודה", לכן ניתן לנצל אותה לטווח הקצר של עד שנה, להשגת הירידה במשקל. לטווח ארוך יותר כדאי לנהוג על פי המלצת ה ADA ולהעלות את כמות הפחמימות ל120 גרם ביום ומעלה, ולהימנע מהעמסת חלבון מיותרת.
בברכה
עידית"

מיכל וינברגר- דיאטנית קלינית

דיאטת אטקינס, אני אישית, מתנגדת לדיאטות זמניות וקשות להתמדה לאורך זמן. אני מדברת כל הזמן על תהליך ארוך טווח של למידה של אורח חיים נכון, גם אם אורח החיים יכלול בתוכו, עוגה מדי פעם או כל פינוק אחר , כל עוד הוא נאכל בהגבלה ושליטה עצמית – אין עם זה שום דבר רע, אחרי הכל, עם כל הפיתויים הרבים העומדים לרשותנו, צריך להיות מציאותיים וריאליים. גם אם הירידה במשקל לא תהיה מהירה ורציפה ותלווה בפסקי זמן-שמירה על משקל ואז שוב ירידה, אך עם זאת, תתאים להעדפותיו האישיות של המטופל- והמטופל יצליח לסגל לעצמו דרך חיים חדשה ונוחה לו – הרי זה מה שחשוב בסופו של דבר.

נכון שבדיאטת אטקינס הירידה במשקל מהירה יותר יחסית לדיאטה מאוזנת "סטנדרטית" או דיאטות אחרות, אך עם זאת, יש לקחת בחשבון שירידה מהירה במשקל גם עלולה לגרור אחריה לעליה מהירה במשקל- הגוף תמיד שואף לחזור למשקל שרגיל אליו- ומזה אני משתדלת להימנע, כמה שפחות תנודות חדות במשקל.
בדיאטה כזו קשה מאוד להתמיד לאורך זמן, מה גם שלא מומלץ לסגל אותה לדרך חיים משום שעלולים להיווצר חוסרים תזונתיים של ויטמינים ומינרלים למניהם היוצרות גופי קטו, עומס חלבון וכ'. חוסר הפחמימות עלול ליצור ירידה בסרוטונין ולגרום גם לעצבנות ורעב.

ישנם מקרים אחדים בהם אני כן, מאפשרת לפעמים הפחתה בכמות הפחמימות זמנית (למשל יומיים שלושה בשבוע), לצורך מתן "פוש" לירידה במשקל, אך כמובן שזה מאוד אישי וצריך להתאים זאת למטופל ולהעדפותיו.

לסיכומו של דבר, חשוב גם "לזרום" עם המטופל, אם דיאטה מסוג מסוים מאוד מתאימה להעדפותיו, אני לא שוללת באופן מיידי, אך חשוב לפקח ולוודא שאין חוסרים תזונתיים. בסופו של דבר, כפי שציינתי, על מנת שהשינוי יצליח הוא חייב להיות ארוך טווח, כך יהפוך להרגל חדש- וכך הסיכוי להצלחה גדול יותר!
לאתר הבית של מיכל: www.michalw.co.il

צחי כנען – דיאטן קליני מומחה לתזונה והרזיה רפואית

"שלום רב יורם,
דיאטות הדלות בפחמימות נחקרו בצורה יותר יסודית ומדעית ב5 שנים האחרונות. להבנת הנושא -תפריט דל בפחמימות חייב להיות עתיר באבות מזון אחרים קרי חלבונים ושומנים.
למרבה ההפתעה כל החששות בדבר עליה בכולסטרול, פגיעות כליתיות וירידה בצפיפות העצם לא נראו כלל, ובחלקם אפילו נצפתה ירידה בחלקיק LDL כולסטרול למרות העליה בכמות השומנים בתפריט.
כמו כן צריך לקחת בחשבון :
1. המחקר הארוך ביותר נערך שנתיים ולא ידוע מה קורה לאחר מכן.
2. הרוב המוחלט אינו מבצע בפועל דיאטת דלה בפחמימות נמוכה מ 100 גרם ליום ולכן איננו ממש יודעים את התוצאות אם אדם יתמיד בדיאטה כזו באופן אמיתי ולאורך זמן."

גילה אדלר – דיאטנית קלינית וספורט

"ליורם , בעקרון דיאטת אטקינס או דיאטות דלות בפחמימות הן דיאטות אפקטיביות להרזיה בטווח הקצר.
אנו יודעים מתוך מחקרים שהשוו דיאטות דלות בפחמימות לדיאטות אחרות שהאפקטיביות היא אמנם גבוהה יותר לטווח הקצר, דהיינו יותר קילוגרמים בזמן קצר.
אולם, וזה החלק היותר חשוב, דיאטות אלו אינן מחזיקות מעמד לאורך זמן ועם סיומן ישנה עליה תלולה חזרה במשקל.
דיאטה זו גורמת לריח נורא מהפה של אציטון, חומצה, גז, מדוו בספרות ומנסיון שהרחתי מטופלים. עודפי החנקן , יצירת האצטון מחמצון שומן , חוסר האיזון הוא נורא בעיני. ריח דוחה.
הדיאטה לא טעימה ולא מספקת. חסר הפחמימה הגורמת להורדת הסרוטונין ולכן הירידה במצב הרוח.
לספורטאים זו כלל איננה אופציה. לא ניתן להגיע להישגים בספורט או ליכולות גופניות בהשענות על דיאטת אטקינס.
בשורה תחתונה – יש מיעוט קטן של אנשים שדיאטה זו מתאימה להם, אלו אוכלי הבשר אותם גברים או נשים ( לא ילדים ונוער חס וחלילה ) שבטבעם מוותרים על פחמימות כמעט לחלוטין בתפריט, וזלילת חלבונים היא חגיגה עבורם.
בברכה
גילה "
לאתר הבית של גילה: www.adlergila.co.il

טובה קראוזה – דיאטנית קלינית

"שלום יורם, לפני כמה שנים פרסמתי כתבה בנושא: קישור לכתבה מאתר YNET"
(הכתבה נכתבה ע"י טובה עד הפסקה "התעמלת? תדלק" – כלומר את הפסקה האחרונה לא טובה כתבה).
"מאז, התפרסם לפני כמה חודשים מחקר בשם DIRECT, מחקר שנערך בקמ"ג במשך שנתיים ובדק השוואה בין דיאטת אטקינס לדיאטה דלת שומן רגילה לבין דיאטה ים תיכונית.
חשוב לזכור שבמחקר זה, דיאטת אטקינס אינה הקלאסית כפי שאתה מציין באתרך, אלא השומן שבה היה שומן חד ורב בלתי רווי בעיקרו.
המחקר לא מצא נזקים בדיאטה ואף מצא תועלת בהפחתת המשקל, אך עדיין מדובר במשטר שקשה מאוד לשמור עליו לאורך זמן.
חשוב לזכור תמיד שכולנו בני אדם ולאוכל יש משמעות עבורנו מעבר לרכיבי תזונה בודדים.
כמו כן, הדיאטה אסורה בהריון ובהנקה.
כל טוב,
טובה קראוזה, דיאטנית קלינית, מתמחה בתזונה בהריון ולאחר לידה ומחברת הספר "המדריך השלם לתזונה בהריון"
לאתר הבית של טובה: www.tzuna-tova.co.il

רפי שטקלר – דיאטן קליני

"יורם שלום,
ביקרתי באתר אליו אתה מפנה, ואני בהחלט מכיר את המחקרים שנעשו על הדיאטה המפורסמת הזו ומתחבר מאוד לכל מה שרשמו הדיאטנים האחרים בנושא.
להלן ריכוז המידע:
1. הדיאטה מראה ירידה מהירה במשקל וזה עיקר יתרונה.
2. זהו משטר שקשה מאוד ליישום ובעיקר קשה להתמדה.
3. קשה להתמודד עם הצלחתה היות ולאדם שמעוניין להפחית 40 ק"ג ממשקלו קל להישאב אל פתרונות "פלא" מתוך אמונה "שהפעם הוא יצליח".
4. אכילה באיזון משונה זה של מרכיבי מזון (פחמימות, שומן וחלבון) אינה מומלצת מבחינה בריאותית וכמו כן יוצרת תופעות לוואי של ריח רע מהפה (אצטון), שסיבתו מוסברת באופן פשוט מבחינה ביו-כימית (והמעוניינים בהסבר מוזמנים לפנות אליי).
5. לדעתי האישית, סוד הצלחתה הוא ב-"משטר". ככל שהמשטר נוקשה יותר קל יותר ליישם אותו – לטווח הקצר. יותר קל מאשר "להפחית קצת בכמויות" שאלו הוראות לא מספיק ברורות. כאשר יש תוכנית מסודרת, ומדודה נכון מבחינת קלוריות, ניתן להגיע לאותן התוצאות.
6. ציון כללי – לא מומלץ" 
רפי שטקלר – דיאטן קליני
godiet.co.il

נטלי שוינקלשטיין – נטורופתית ותזונאית קלינית טבעית

"קודם כל, לפי שאציג את דעתי על נושא הדיאטה הספציפית הזו, ארצה להציג את דעתי על כלל הדיאטות ולהסביר דבר מאד חשוב.
היום משתמשים במילה "דיאטה" כתחליף למילה "הרזייה", דיאטה, לא מסמלת בהכרח רק את המושג הרזייה אלא מסמלת את המילה "תפריט". התפריט יכול להיות להרזייה אך גם להשמנה.
התפריט שאני ממליצה עליו הוא תפריט טבעוני. ללא ביצים, ללא חלב ומוצריו, ללא בשר, עוף ודגים. הגישה שלי לחלבונים מן החי היא חד משמעית. מוצרים מן החי לא בריאים לנו וגורמים למחלות רבות.
מניעה שלהם ואכילה מרובה של חלבונים ושמן מן הצומח תמנע מחלות רבות ותביא את הגוף לאיזון ובריאות.
בדיאטות מסוגים שונים בדרך כלל ניתן לראות שיש הגבלה משמעותית במוצרים שניתן לאכול. ההגבלה הזו, לאורך זמן יכולה ליצור נזקים בריאותיים קשים, כמו מחלות, חסרים תזונתיים ועוד…
דיאטת אטקינס היא דיאטה הבנויה בעיקר על חלבונים ומיעוט של פחמימות. החלבונים כמובן הם מהחי ובדיאטה שכזו, אין גיוון במזון, אין העשרה של ויטמינים ומינרלים מכל סוג. לכן, הגוף עלול ללקות בחסר ואז במחלה.
בנוסף, דיאטות שמוכתבות מראש על פי מזון מאד מסויים הן דיאטות שמועדות לכישלון. אדם לא מסוגל להחזיק מעמד לאורך זמן עם תפריט בעל שתי אפשרויות גיוון, ודל בטעמים, גם מבחינה נפשית וגם מבחינה פיזית.

התפריט שאני ממליצה עליו הוא תפריט הבנוי על ירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים, קמחים מלאים – קמח מלא, קמח שיפון, קמח כוסמין, אגוזים מכל סוג, שקדים, שמנים מכבישה קרה, מוצרי סויה – חלב סויה, טופו, טמפה, מוצרי תחליף בשרי כמו – סייטן, משקאות כמו – משקה קינואה, משקה שיבולת שועל, שתיה מרובה של מים ועוד…

התפריט הוא תפריט בריאותי נטו. אני מאמינה שאם אדם אוכל מאוזן ובריא אין סיבה שיעלה במשקל. העבודה בשטח מראה, שמטופלים ששינו את אורח חייהם לתזונה בריאה, הורידו במשקל, אנרגיית החיים עלתה ומחלות נעלמו."
לאתר הבית של נטלי: www.to-heal.com

לילך נהרי – נטורופתית

"שלום לך, דיאטת אטקינס היא דיאטה מאוד לא מומלצת מבחינה נטורופתית בגלל הסיבות הבאות:
חסרונות השיטה:
1. סיבוכים עקב צריכה מוגברת של שומן רווי:
– עלייה בערכי כולסטרול.
– עלייה בשטף חומצות השומן החופשיות בדם – עלול לגרום להפרעות קצב לב ולהיצרות כלי דם.
– עודף חומציות בדם וכתוצאה מחלות לב וכלי דם
-צריכה מרובה של שומן רווי גורמת לעודף דלקתיות בדם ולכן מהווה גורם סיכון לטרשת עורקים ומחלות דלקתיות רבות כגון מחלות אוטואימוניות
– סיבוכים עקב הימנעות מפירות, ירקות ודגנים
2. חסרים תזונתיים עקב חוסר צריכה של פחמימות מורכבות כגון ויטמיני B. מצב זה משפיע לרעה על מערכת העצבים ויכול להוביל לדכאון בגלל חסר בסרוטונין
3. סיבוכים עקב צריכה מוגברת של חלבון:
– פגיעה בקצב סינון גלומרולרי עקב עומס של שייר החנקן הנוצר בעקבות פירוק חומצות האמינו.
– עודף של תוצרי לוואי של פירוק חלבונים ורמות אוריאה גבוהות בדם – עומס על מערכות הפינוי בגוף והצטברות רעלים הגוף.
4.הפרשת סידן מוגברת בשתן:
– התפתחות אבני כליה.
– ירידה בספיגת סידן ועליה בסיכון להתפתחות אוסטיאופורוזיס.
5.צריכת מזון מעובד כגון מגוון נקניקים וסוגים שונים של גבינות צהובות המכילים חומרים משמרים מזיקים (ניטריטים וניטרטים).
6 בעייתי לסובלים מבעיות עיכול מסויימות. החלבונים והשומנים קשים לעיכול ומעלים חומציות בקיבה.
7. המלצה לכמות גדולה מאוד של תוספי מזון – עלול לגרום לנזקים, חלקם ידועים וחלקם עדיין לא. בנוסף, מצביע על כך שהתזונה לוקה בחסר
8. יש המלצה על צריכת אספרטיים וממתיקים מלאכותיים. "

ד"ר אופירה שאול (ד"ר לנטורופתיה) מפתחת את שיטת חופש מאוכל – מתחילים לרזות מהראש

"אני יודעת על אנשים שעשו את דיאטת אטקינס והיו מרוצים מאד. היות ואני מאמינה גדולה של "נבואה שמגשימה עצמה", הדיאטה הזו יכולה לעבוד מצויין והאמונה היא זו שקובעת את התוצאות שלה.

יחד עם זאת, גישת חופש מאוכל מתייחסת לדפוסי האכילה והחשיבה של האדם הסובל מהשמנה או הפרעות אכילה והמניעים לאכילה הרגשית שלו לפני ההתייחסות לאוכל המסויים שנאכל.
לכן אני מאמינה, מתוך התנסות אישית, שכל תוכנית אוכל / דיאטה שהאדם מחליט עליה עבור עצמו, מכל סיבה שהיא, וכדי שיוכל לעמוד בה – אפשרית רק אחרי שילמד לנהל את האכילה שלו דרך גמילה מאכילה רגשית (מאכילת-יתר).
אני מאמינה שרק כאשר האדם חופשי מאכילה רגשית וההתעסקות עם משקל / גוף על פי מוסכמות החברה, רק אז הוא יכול לעמוד בכל תוכנית אוכל / דיאטה שיחליט עליה, בקלות ובהנאה.

מעבר לכך, החופש מאוכל ומאכילה רגשית מאפשר פריצת דרך יוצאת דופן בתחום: הוא מאפשר לאכול בדיוק את האוכל שאוהבים – מגוון וטעים – מתוך הקשבה לגוף ולפי צרכיו הפיזיולוגיים, באופן טבעי ומדויק, וגם לרזות או לשמור על משקל יציב לחיים.
לאתר של ד"ר אופירה שאול – חופש מאוכל www.freedomfromfood.co.il

1 תגובה

  1. אני נער בן 15 ואני מבצע את דיטאת אטקינס כבר שבועיים וחצי רציתי לדעת למה זה לא טוב לילדים

התגובות סגורות.