מידע כללי על תפוח צהוב.
מידע כללי: תפוח העץ הוא אחד מבין פירות המאכל הנפוצים ביותר בעולם. התפוח הנפוץ מכונה תפוח תרבותי ומקורו במין בר שמגיע ממרכז אסיה, אך כיום קיימים בעולם יותר מ-7,500 זנים של תפוחים מתורבתים השונים זה מזה במאפיינים רבים של צבע, טעם, צורה ועוד. עץ התפוח הצהוב נתגלה לראשונה במערב וירג'יניה בארה"ב בחווה של משפחת מולין ולכן שמו המקומי היה מולין הצהוב. לאחר מכן נמכר העץ והזכויות לריבויו לחברה מסחרית.
סוג מזון: פרי.
שמות נוספים בעברית: תפוח צהוב, תפוח מוזהב, דלישס.
שם באנגלית: Golden Delicious.
מזהה באתר משרד החקלאות האמריקאי: Apples, raw, golden delicious, with skin.
סיווג מדעי של הצמח
שם מדעי: Malus.
ממלכה: צמחים.
מערכה: בעלי פרחים.
מחלקה: דו-פסיגיים.
סדרה: ורדנאים.
משפחה: ורדיים.
תת־משפחה: תפוחיים.
סוג: תפוח.
מין: תפוח תרבותי.
מרכיב | יחידת משקל | 100 גרם | 1 כוס תפוח צהוב חתוך, 109 גרם | 1 תפוח צהוב גדול, 215 גרם | 1 תפוח צהוב בינוני, 169 גרם | 1 תפוח צהוב קטן, 129 גרם |
---|---|---|---|---|---|---|
מרכיבים תזונתיים | ||||||
מים | גרם | 85.81 | 93.53 | 184.49 | 145.02 | 110.69 |
קלוריות (אנרגיה) | קילוקלוריות | 57 | 62 | 123 | 96 | 74 |
חלבון | גרם | 0.28 | 0.31 | 0.60 | 0.47 | 0.36 |
שומנים | גרם | 0.15 | 0.16 | 0.32 | 0.25 | 0.19 |
פחמימות | גרם | 13.60 | 14.82 | 29.24 | 22.98 | 17.54 |
סיבים תזונתיים | גרם | 2.4 | 2.6 | 5.2 | 4.1 | 3.1 |
סוכרים | גרם | 10.04 | 10.94 | 21.59 | 16.97 | 12.95 |
מינרלים | ||||||
סידן | מיליגרם | 6 | 7 | 13 | 10 | 8 |
ברזל | מיליגרם | 0.13 | 0.14 | 0.28 | 0.22 | 0.17 |
מגנזיום | מיליגרם | 5 | 5 | 11 | 8 | 6 |
זרחן | מיליגרם | 10 | 11 | 22 | 17 | 13 |
אשלגן | מיליגרם | 100 | 109 | 215 | 169 | 129 |
נתרן | מיליגרם | 2 | 2 | 4 | 3 | 3 |
אבץ | מיליגרם | 0.04 | 0.04 | 0.09 | 0.07 | 0.05 |
ויטמינים | ||||||
תיאמין | מיליגרם | 0.018 | 0.020 | 0.039 | 0.030 | 0.023 |
ריבופלבין | מיליגרם | 0.026 | 0.028 | 0.056 | 0.044 | 0.034 |
ניאצין | מיליגרם | 0.094 | 0.102 | 0.202 | 0.159 | 0.121 |
ויטמין B-6 | מיליגרם | 0.051 | 0.056 | 0.110 | 0.086 | 0.066 |
ויטמין A ביחידות RAE | מיקרוגרם | 3 | 3 | 6 | 5 | 4 |
ויטמין A, יחבל | IU | 51 | 56 | 110 | 86 | 66 |
ויטמין E (אלפא טוקופרול) | מיליגרם | 0.18 | 0.20 | 0.39 | 0.30 | 0.23 |
ויטמין K | מיקרוגרם | 1.8 | 2.0 | 3.9 | 3.0 | 2.3 |
מדד גליקמי של תפוח צהוב
אינדקס גליקמי של תפוח צהוב: 39
האינדקס הגליקמי של תפוח צהוב נחשב כאינדקס גליקמי נמוך.
עומס גליקמי של תפוח צהוב: 6
העומס הגליקמי של תפוח צהוב נחשב כעומס גליקמי בינוני.
גודל מנת הבדיקה: 120 גרם.
כמות הפחמימות במנת הבדיקה: 16 גרם.
מקור הנתונים: http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php?num=2&ak=detail
מהו אינדקס גליקמי: אינדקס גליקמי הינו ערך המודד את השפעת הפחמימות שבמזון על רמת הגלוקוז בדם ביחס למזון שנבחר כבסיס להשוואה (בדרך כלל גלוקוז)
מזונות שונים מכילים כמויות וסוגים שונים של פחמימות ונוטריינטים נוספים שמשפיעים על עיכול המזון ולכן גם על מהירות ספיגת הפחמימות ורמת הגלוקוז בדם.
כאשר הפחמימות במזון מתפרקות במהירות ובקלות הערך הגליקמי יהיה גבוה.
כאשר הפחמימות במזון מתפרקות באופן איטי הערך הגליקמי יהיה נמוך.
קטגוריות ערכי האינדקס הגליקמי
אינדקס גליקמי שווה או נמוך מ55 = אינדקס גליקמי נמוך.
אינדקס גליקמי בין 56 ל-69 = אינדקס גליקמי בינוני.
אינדקס גליקמי שווה או גדול מ70 = אינדקס גליקמי גבוה.
מהו עומס גליקמי: חסרונות של האינדקס הגליקמי הוא שערך זה רק בודק את מהירות ספיגת הפחמימות ולא מתייחס לכמות הפחמימות שבמזון.
לשם כך פותח מדד הנקרא עומס הגליקמי שמייצג גם את מהירות הספיגה וגם את כמות הפחמימות שנספגות.
העומס הגליקמי מחושב על ידי הכפלת האינדקס הגליקמי בכמות הפחמימות במזון בגרמים, ולאחר כך יש לחלק ב- 100.
קטגוריות ערכי העומס הגליקמי
עומס גליקמי שווה או נמוך מ10 = עומס גליקמי נמוך.
עומס גליקמי בין 11 ל-19 = עומס גליקמי בינוני.
עומס גליקמי שווה או גדול מ20 = עומס גליקמי גבוה.
קישורי מקורות ומידע נוסף
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list
http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Delicious
http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php?num=2&ak=detail