מזון הוא מצרך חיוני עבור כל בעלי החיים. מחסור במזון גם אם מדובר במחסור זמני, משפיע על בעלי החיים בהיבטים פסיכולוגים והתנהגותיים.
יונקים רבים מבטאים באופן פיזי את תחושת הציפייה שלפני זמן הארוחה.
ממצאים שנאספו ממחקרים שונים מצביעים על כך שיתכן שההשפעה התנהגותית של מחסור במזון נובעת ממנגנון בגוף שמינוחו הטכני הוא food-entrainable oscillator או בשביל לעשות את החיים קלים נכנה את המנגנון הזה בשם שעון מזון פנימי.
שעון המזון הפנימי מורכב מאוסף של אינטראקציות בין גנים ומולקולות שמטרתן לשמר את חילוף החומרים במצב מאוזן.
אופן פעולתו של שעון המזון הפנימי עדיין איננו ברור וחוקרים שונים מנסים לגלות את דרך פעולתו של השעון ואת הגנים המעורבים במנגנון פעולתו.
החוקרים הצליחו לזהות מעורבות של הגן PKCγ במנגנון שעון המזון הפנימי
חוקרים מאוניברסיטת UCSF ניסו להבין כיצד עובד שעון המזון ברמה המולקולרית וממצאיהם פורסמו בכתב העת המדעי Proceedings of the National Academy of Sciences.
החוקרים הצליחו לאתר גן בשם PKCγ שחסרונו בעכברים משבש את פעולתו התקינה של שעון המזון הפנימי.
במחקרם הראו החוקרים כי כאשר האכילו עכברים נורמליים בשעות השינה שלהם, הם שינו את הרגליהם והראו מאפיינים התנהגותיים של ציפייה למזון גם בשעות השינה שלהם.
לעומת זאת, עכברים ללא הגן שנבדק המשיכו לישון מבלי לשנות את התנהגותם, למרות השינוי בזמני האכלה.
למה חשוב לדעת כיצד עובד המנגנון של שעון המזון הפנימי?
לטענתם של החוקרים, ייתכן כי המצב של שעון מזון פנימי לא מסונכרן הוא אחד מהגורמים למחלות כמו סוכרת ומחלות מטאבוליות אחרות. ולכן, הבנת התהליך תסייע במתן פתרונות למחלות אלו.
הבנת פעולת מנגנון השעון הפנימי עשויה להסביר מדוע אנשים שעובדים במשמרות או אנשים שבדרך כלל הולכים לישון מאוחר ומנהלים חיי לילה פעילים הם בעלי נטייה מוגברת להשמנה מאשר אלו שפעילים בעיקר ביום.
מידע נוסף על שעון המזון הפנימי ניתן לקרוא בכתבתו של Louis Ptacek, פרופסור מאוניברסיטת UCSF.
ולמחקרים נוספים בנושא של food-entrainable oscillator.
מקורות מידע
How Excess Holiday Eating Disturbs Your ‘Food Clock’
PKCγ participates in food entrainment by regulating BMAL1