משמש

פרות משמש על ענף

מידע כללי על משמש.

מידע כללי: המישמש הוא עץ נשיר, ומוצאו כנראה בסין. פרי המשמש הוא מקור מאוד טוב לויטמין A וויטמין C. בנוסף, מהווה המשמש מקור טוב גם לסיבים תזונתיים ואשלגן.
סוג מזון: פרי.
שמות נוספים בעברית: גלעיני פרי המשמש מכונים גוגואים.
שם באנגלית: Apricot.
מזהה באתר משרד החקלאות האמריקאי: 09021, Apricots, ra.

סיווג מדעי של הצמח

שם מדעי: Prunus armeniaca.
ממלכה: צומח.
מערכה: בעלי פרחים.
מחלקה: דו-פסיגיים.
סדרה: ורדנאים.
משפחה: ורדיים.
תת־משפחה: שזיפיים.
סוג: פרונוס.
מין: משמש.

ערכים תזונתיים במשמש טרי
מרכיב יחידת משקל 100 גרם 1 כוס חצאי משמש, 155 גרם 1 כוס חתיכות משמש, 165 גרם משמש אחד, 35 גרם
מרכיבים תזונתיים
מים גרם 86.35 133.84 142.48 30.22
קלוריות (אנרגיה) קילוקלוריות 48 74 79 17
חלבון גרם 1.40 2.17 2.31 0.49
שומנים גרם 0.39 0.60 0.64 0.14
פחמימות גרם 11.12 17.24 18.35 3.89
סיבים תזונתיים גרם 2.0 3.1 3.3 0.7
סוכרים גרם 9.24 14.32 15.25 3.23
מינרלים
סידן מיליגרם 13 20 21 5
ברזל מיליגרם 0.39 0.60 0.64 0.14
מגנזיום מיליגרם 10 16 16 4
זרחן מיליגרם 23 36 38 8
אשלגן מיליגרם 259 401 427 91
נתרן מיליגרם 1 2 2 0
אבץ מיליגרם 0.20 0.31 0.33 0.07
ויטמינים
ויטמין C מיליגרם 10.0 15.5 16.5 3.5
תיאמין מיליגרם 0.030 0.046 0.050 0.010
ריבופלבין מיליגרם 0.040 0.062 0.066 0.014
ניאצין מיליגרם 0.600 0.930 0.990 0.210
ויטמין B-6 מיליגרם 0.054 0.084 0.089 0.019
חומצה פולית, DFE מיקרוגרם 9 14 15 3
ויטמין B-12 מיקרוגרם 0.00 0.00 0.00 0.00
ויטמין A ביחידות RAE מיקרוגרם 96 149 158 34
ויטמין A, יחבל IU 1926 2985 3178 674
ויטמין E (אלפא טוקופרול) מיליגרם 0.89 1.38 1.47 0.31
ויטמין D, ויטמין D2 וגם D3 מיקרוגרם 0.0 0.0 0.0 0.0
ויטמין D IU 0 0 0 0
ויטמין K מיקרוגרם 3.3 5.1 5.4 1.2
שומנים
חומצות שומן רווי גרם 0.027 0.042 0.045 0.009
חומצות שומן חד בלתי רווי גרם 0.170 0.264 0.280 0.060
חומצות שומן רב בלתי רווי גרם 0.077 0.119 0.127 0.027
כולסטרול מיליגרם 0 0 0 0
מרכיבים אחרים
קפאין מיליגרם 0 0 0 0

מדד גליקמי של משמש

אינדקס גליקמי: 57
האינדקס הגליקמי של משמש נחשב כאינדקס גליקמי בינוני.
עומס גליקמי: 5
העומס הגליקמי של משמש נחשב כעומס גליקמי נמוך.
גודל מנת הבדיקה: 120 גרם.
כמות הפחמימות במנת הבדיקה: 9 גרם.
מקור הנתונים: http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php?num=14&ak=detail

מהו אינדקס גליקמי: אינדקס גליקמי הינו ערך המודד את השפעת הפחמימות שבמזון על רמת הגלוקוז בדם ביחס למזון שנבחר כבסיס להשוואה (בדרך כלל גלוקוז)
מזונות שונים מכילים כמויות וסוגים שונים של פחמימות ונוטריינטים נוספים שמשפיעים על עיכול המזון ולכן גם על מהירות ספיגת הפחמימות ורמת הגלוקוז בדם.
כאשר הפחמימות במזון מתפרקות במהירות ובקלות הערך הגליקמי יהיה גבוה.
כאשר הפחמימות במזון מתפרקות באופן איטי הערך הגליקמי יהיה נמוך.
קטגוריות ערכי האינדקס הגליקמי
אינדקס גליקמי שווה או נמוך מ55 = אינדקס גליקמי נמוך.
אינדקס גליקמי בין 56 ל-69 = אינדקס גליקמי בינוני.
אינדקס גליקמי שווה או גדול מ70 = אינדקס גליקמי גבוה.

מהו עומס גליקמי: חסרונות של האינדקס הגליקמי הוא שערך זה רק בודק את מהירות ספיגת הפחמימות ולא מתייחס לכמות הפחמימות שבמזון.
לשם כך פותח מדד הנקרא עומס הגליקמי שמייצג גם את מהירות הספיגה וגם את כמות הפחמימות שנספגות.
העומס הגליקמי מחושב על ידי הכפלת האינדקס הגליקמי בכמות הפחמימות במזון בגרמים, ולאחר כך יש לחלק ב- 100.
קטגוריות ערכי העומס הגליקמי
עומס גליקמי שווה או נמוך מ10 = עומס גליקמי נמוך.
עומס גליקמי בין 11 ל-19 = עומס גליקמי בינוני.
עומס גליקמי שווה או גדול מ20 = עומס גליקמי גבוה.

מידע נוסף

להלן קישורי מקורות וקישורים למידע נוסף:

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%A9%D7%9E%D7%A9

http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php?num=14&ak=detail